Dong Quai

Dong Quai (angelica sinensis) is wellicht het meest gebruikte kruid op aarde. Dit, in Nederland                                                        relatief onbekende, kruid behoort tot de meest toegepaste  in de traditionele Chinese geneeskunst.

Zoals bij alle Chinese namen is er vaak verwarring over de schrijfwijze; Dan Gui,Tang Kwei, en                                                          Tan Kuei zijn andere voorkomende naamsaanduidingen. Een officiële Nederlandse naam                                                              bestaat niet. Een letterlijke vertaling van de Latijnse naam zou ‘Chinese Engelwortel’ zijn. De                                                   verwarring hierbij is dat de plant niet tot het ons bekende geslacht van angelica (engelwortel)                                                     behoort. De wortel, het gebruikte deel van de plant, lijkt erg op de bij ons bekende gentiaan                                                             wortel, smaakt en ruikt aromatisch en bevat tal van werkzame bestanddelen waaronder                                                          terpentenen, cumarinen, fenolen en saponinen.

Vrouwenkruid

Het kruid maakt in China deel uit van bijna alle, voor vrouwen bedoelde formules. De werkzame                                        bestanddelen van Dong Quai hebben een positieve uitwerking op de vrouwelijke hormoonbalans,                                                     werken kramopheffend, pijnstillend, rustgevend en stimuleren de bloedsomloop in de vrouwelijke                                               organen. Onderzoek met een aantal van de werkzame bestanddelen toonde eveneens een                                     bloeddrukverlagende en een licht vochtafdrijvende werking.

Dong Quai kan worden ingezet bij alle problemen die met een verstoring van de vrouwelijke                                              hormoonbalans in verband gebracht worden. Krampen en pijnen, overmatige of onregelmatige                                            menstruatie, depressiviteit en vermoeidheid, geïrriteerdheid, rugpijn en opvliegers tijdens de                                                    menstruatie of de menopauze, zijn de meest voorkomende symptomen waarbij Dong Quai                                                        verlichting kan bieden.

Omdat de wortel bijzonder rijk is aan ijzer en kobalt (de belangrijkste bouwsteen van vitamine B12),                                                     kan deze bijdragen aan de aanmaak van rode bloedcellen en daardoor bloedverlies helpen                                                  compenseren.  

Hoewel Dong Quai het uitgelezen kruid is voor vrouwen die zwanger willen worden, is het in                                                              China niet gebruikelijk de plant in te zetten bij zwangere vrouwen.

De aanbevolen dagelijkse dosering is 500-1500 mg. van de gedroogde wortel.    

Met vriendelijke groeten,                                                                                                                                                     

Alle medewerkers van drogisterij Aiking

de service- en adviesdrogist

 

Laatst bijgewerkt: 30 april 2002